Girls’ Day

Tijdens Girls’ Day op 10 april 2025 openen door heel Nederland bedrijven hun deuren om meiden van 10 tot 15 jaar kennis te laten maken met bèta, techniek en IT.

" alt="Activity image">

Laat meiden op 10 april 2025 kennismaken met beroepen in bèta, techniek en IT

Tijdens Girls’ Day op 10 april 2025 openen door heel Nederland bedrijven hun deuren om meiden van 10 tot 15 jaar kennis te laten maken met bèta, techniek en IT. Wil je deelnemen aan Girls’ Day 2025? Meld je dan aan als bedrijf om een groep meiden te ontvangen of om jouw leerlingen op bedrijfsbezoek te laten gaan.

Vragen over Girls’ Day? Bekijk de veelgestelde vragen.

Wil je zeker weten dat je school of bedrijf kan meedoen met Girls’ Day?

Als VHTO zijn we afhankelijk van de aanmeldingen in een regio. We kunnen daarom niet garanderen dat we elke school of elk bedrijf kunnen koppelen. Uiteraard doen we daar wel onze uiterste best voor. We werven zelf ook actief scholen en bedrijven, bijvoorbeeld door organisaties aan te schrijven die eerder hebben deelgenomen. Als in een regio blijkt dat er meer scholen dan bedrijven zich hebben aangemeld, dan zullen we zelf ook actief scholen gaan werven die ons nog niet kennen – ook als het andersom is uiteraard. Begin maart laten we definitief weten of we jouw school of bedrijf hebben kunnen koppelen. 

We moedigen bedrijven ook aan om zelf op zoek te gaan naar een school, bijvoorbeeld via werknemers. We hebben op onze website een flyer beschikbaar die je met deze scholen kunt delen. Laat je ons zo snel mogelijk weten als je een (bijna) geïnteresseerde school hebt, dan koppelen we deze school niet meer aan een ander bedrijf.

‘Fix the system, not the girls’

Girls’ Day kan voor meiden een belangrijke sleutelervaring zijn om te kiezen voor een technisch of IT-beroep. Dat meiden voor die beroepen kiezen, is namelijk nog steeds niet vanzelfsprekend. Om die keuze wél vanzelfsprekend te maken, zijn wij op Girls’ Day 2024 gestart met onze social media campagne ‘fix the system, not the girls’ om aandacht te vragen voor het lage aandeel vrouwen in technische en IT-beroepen. Meer informatie over deze campagne en wat jíj kunt doen? Kijk dan hier.

(Promotie)materiaal Girls’ Day

Toolkit voor bedrijven 

Extra handleidingen en bijlagen:

Toolkit voor scholen

Extra handleidingen en bijlagen:

Waarom Girls’ Day?

Techniek en technologie is belangrijker dan ooit voor de samenleving. Een baan in deze sector biedt een goed salaris, baanzekerheid en daarnaast staat de arbeidsmarkt te springen om nieuw talent. Bovendien is het belangrijk voor de samenleving dat nieuwe techniek en technologie wordt bedacht, ontworpen en gemaakt door een diverse groep makers.

Helaas is dat nu niet het geval: het aandeel vrouwen in bèta, technisch en IT is slechts 16%. Ook missen werkgevers een enorme pool aan talent. Uit onderzoek weten we dat meiden al op vroege leeftijd een studie of beroep in bèta, techniek en IT uitsluiten. Dat komt door genderstereotiepe invloeden, een beperkt beeld van technische opleidingen en beroepen, weinig zelfvertrouwen in exacte vakken en het ontbreken van rolmodellen.

Om al deze redenen organiseren wij Girls’ Day! Tijdens deze dag kunnen meiden op een laagdrempelige en vooral leuke manier kennismaken met bèta, techniek en IT.

Girls’ Day wordt mede mogelijk gemaakt door de alliantie Worden wie je bent. Vanaf 2023 werkt deze alliantie samen met het onderwijsveld vijf jaar lang aan gelijke kansen, de mogelijkheid om de eigen capaciteiten te ontwikkelen, zich vrij te voelen in een school en een studie te kiezen die daarbij past. De alliantie Worden wie je bent bestaat uit de alliantiepartners VHTO, Stichting School & Veiligheid, Movisie en Emancipator. De alliantie wordt gesteund door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Wat houdt Girls’ Day in?

Het belangrijkste onderdeel van Girls’ Day zijn bedrijven met een technische of IT-gerelateerde afdeling die hun deuren openen voor meiden door heel Nederland. Zo maken meiden kennis met alle mogelijkheden die bèta, techniek en IT bieden. Tijdens Girls’ Day 2023 deden meer dan 9000 meiden en 250 bedrijven mee.

Tijdens het bedrijfsbezoek volgen de meiden een programma van twee tot vier uur. Zo  krijgen ze een korte introductie van het bedrijf, een rondleiding of demonstratie, maken kennis met (vrouwelijke) professionals en gaan hands-on aan de slag met een leuke doe-activiteit.

Wat is de rol van VHTO?

Girls’ Day is een initiatief van VHTO en wordt al meer dan 10 jaar door VHTO georganiseerd. De rol van VHTO tijdens Girls’ Day is als volgt:  

  • VHTO verzorgt de landelijke coördinatie. Samen met partners kiest VHTO een datum, thema. Daarnaast is VHTO verantwoordelijk voor de landelijke kick-off VHTO informeert daarnaast de media over de deelnemers en regelt de landelijke publiciteit.
  • VHTO houdt overzicht van de partijen die zich voor Girls’ Day aanmelden. Als een school of een bedrijf dat prefereert, koppelt VHTO partijen aan elkaar.
  • Om de meiden een positieve kennismaking te bezorgen, borgt VHTO ook de kwaliteit. VHTO fungeert als helpdesk en ondersteunt scholen en bedrijven bij het maken van een passend programma.

Meer weten?

Bekijk onze veelgestelde vragen of stuur je vraag naar girlsday@vhto.nl.